Трапе́ція — це чотирикутник, дві протилежні сторони якого паралельні. Паралельні сторони називаються основами трапеції (сторони AB та DC на малюнку). Інші сторони називаються бічними сторонами (сторони AD та BC).
Виділяють три спеціальні класи трапецій:
- Рівнобічна трапеція, тобто трапеція у якої бічні сторони рівні.
- Прямокутна трапеція — це трапеція у якої два кута прямі.
- Різностороння трапеція, у якої всі сторони різні.
Відрізок, який сполучає середини бічних сторін, називається середньою лінією трапеції. Середня лінія паралельна основам трапеції, а її довжина дорівнює їх півсумі:
Відстань h між основами трапеції називається висотою трапеції.
Площа трапеції[ред. • ред. код]
Площа трапеції дорівнює добутку півсуми основ на висоту:
Коли відомі довжини всіх чотирьох сторін трапеції може бути використана інша формула визначення площі. Якщо позначити основи трапеції
та
(
), а бічні сторони
та
, то





Або:
Площа рівнобічної трапеції з радіусом вписаного кола
та кутом при основі
:


Властивості трапеції[ред. • ред. код]
- В рівнобічній трапеції кути при основі, а також при діагоналі рівні.
- Навколо рівнобічної трапеції можна описати коло.
- Якщо сума основ трапеції дорівнює сумі її бічних сторін, то в таку трапецію можна вписати коло, і навпаки.
- Будь-яку трапецію можна побудувати за довжинами чотирьох сторін.
- Середня лінія трапеції паралельна основам і дорівнює їх півсумі.
Немає коментарів:
Дописати коментар